Про безм’ясовий експеримент:)

Привітик всім)

Мої 100 днів без м’яса таки завершилися, і замість кожних що-десять-днів звітувань(як я обіцялася, хе-хе… наївна) звітую вже за весь експеримент. Тож розкажу, як воно було.
В загальному – було нормально і дуже навіть комфортно. Хоча, за цей час я все таки кілька разів за звичкою була злакомилася на м’ясо, але потім мені з того було зле: важкість на шлунку і муки совісті;)  Тож це ще більше переконало мене в правильності рішення нікого не їсти.
А якщо трохи детальніше, то результати і враження такі: перші 10 днів без м’яска в раціоні пройшли нормально, я би навіть сказала – буденно. Але досить цікаво в кулінарному плані;) Але вже потім все стало геть банально і нецікаво. Зараз розкажу, що ж там такого цікавого і нецікавого було:)

Загальне самопочуття: фізично нічого ніби й не змінилося, що “боліло” – боліти не перестало, що не боліло – боліти не почало:)
А от психологічно-морально-духовно зміни величезні! Почну з того, що таки приємно усвідомлювати той факт, що ти НІКОГО не їж, що на твоїй совісті за цей час жодного згубленого курячого, свинячого чи коровячого життя, і навіть рибячого:) Далі – відчуваю якусь легкість в думках. От не знаю, чи то просто сонце присвітило, чи направду через безм’ясове харчування, але щоденних весняних депресняків було поменшало, а внутрішньої енергії, навпаки, побільшало;)
Бажання їсти м’ясо так і не появилося, спокуса з’їсти колись такий бажаний шматочок чогось м’ясного теж в гості не дуже заходила(але було кілька разів – їла, за звичкою). При цьому ж щодня готую щось м’ясне для свого сімейства, тож таки приходиться пробувати на смак, чи не пересолила і так далі. Воно мені якесь таке несмачне, а зараз вже просто – ніяке.
Вага: та-та, так співпало, що я нарешті купила собі вагу і з першого дня вегетеріанського харчування почала важитися. Вилізли цікаві пригоди з моєю вагою.
Так от, коли я перечитувала інформацію про вегетеріанство, перехід на безм’ясовий раціон і таке інше, багато сайтів розказували про безм’ясову дієту і те, як завдяки їй добре худнуть. Можете глянути, наприклад, тут, але як на мене, за такою дієтою худнуть не тому, що не їдять м’яса, а тому що взагалі майже нічого не їдять!))) Ну от що це за меню таке – тепла вода зранку, 200 г сиру низької жирності з додаванням чайної ложечки меду, чай або кава, будь-який невеликий фрукт (окрім банана), 50 г СИРОЇ гречки, салат зі свіжих овочів, для заправки можна узяти столову ложку оливкового олії, чай і морквяний салат з морквяним соком і сметаною на вечерю, 200 мл кефіру (1%), якщо з’явиться непереборне відчуття голоду, на ніч.
Чесно – я би при такій дієті вже на другий день подібного харчування впала в депресію))) Їсти сиру гречку і терту моркву з соком, гордо йменовану “морквяним салатом” це в дуже-дуже крайніх випадках і коли інших варіантів нема. Тому я не заморочувалася дієтами і просто виключила з раціону будь-яке м’ясо. А все решта залишилося)))
Про свою вагу – моя ідеальна це 50 кг. Я завжди стільки важила, і тільки після Андрійка стала важити 53 кг, три з яких вперто не хочуть мене полишати. А я і не дуже стараюся їх прогнати;) Так от, щоранкові зважування показали, що мої кілограми ще ті туристи – гуляють собі як і де їм хочеться))) Принаймні 1 кг. таки вічно десь в дорозі, і то є, то нема. Ось так, приблизно, це діло виглядало: 51,6 – 52,5 – 51,5 – 52,5 – 51,4 – 50,6 – 52,4 – 51,4 – 50,90 – 52,5 – 51,4. Далі я просто припинила ранкові зважування, тож статистики нема. Але є ще одна така версія, що це не кілограми гуляють, а вага халтурить – вона електронна і для зважування потребує ідеально рівної поверхні. Як виявилося – в різних кімнатах вага показує різне значення. Як би не було, але зараз я важу ті самі 53 кг що й три місяці тому.
Як бачите – безм’ясове харчування на вагу не дуже то і впливає, хоча, не все так однозначно;)
Для повноти картини та через піднесений рівень емоцій на початку мого так званого експерименту, перші 10 днів я записувала все, що їла за день. Виявилося те діло цікавою штукою, бо я тепер маю наглядний приклад того, як я харчуюся – просто капець як багато солодощів і дуже мало води. Нє, я і раніше знала про ці свої харчові примхи, але не думала, що то аж така пічалька…
З початку не хотіла ділитися аж такими подробицями, але потім подумала, що для чистоти експерименту варто розказати))) Оце, для прикладу, моє менш-більш стандартне харчування за останні 3 роки. Виняток – гриби і чечевиця. Вони в раціоні появилися лише зараз. Ну і ще кілька раніше маловживаних мною овочів(бо крім мене, їх ніхто більше не любить) як от фенхель, селера, авокадо. Харчування, практично, п’ятиразове на день. Отож, якби не стільки солодощів, то може би й схудла, хі-хі)))
грибні оладкиДень 1: кава і здобна булочка з корицею на сніданок; банан на “десяту”; підсмажені на маслі половинки булки з грибною оладкою, сиром камембертом і базиліком, кава з молоком на обід; картопля-фрі в місті і банан; відварена гречка з грибними оладками на вечерю; трохи сухофруктів з несолодким липовим чаєм на ніч.
Ха-ха, чистої води зовсім не пила, злеее(
.піца на лаваші

День 2: банан; смажені на маслі булки з камембертом, листям салату і помідором, кава, трохи шоколаду(трохи – це половина шоколадної плитки); снікерс на обід; кава в кафе; швидкопіца(смажила на сковороді під покришкою) на основі тартілос з купою свіжого шпинату, помідором, кукурудзою, цибулькою порей, все щедро затерто сиром і половинка авокадо для краси, ну і – смаку. Дуже люблю цей овоч:) Воду трохи пила протягом дня, але знову таки – мало.апельсиновий джем, трояндовий джем

День 3: кава з тостами з помаранчевим та трояндовим джемом(помаранчевий джем, до речі, власного приготування); макарони типу фарфалле з омлетом зі шпинату; йогурт і шоколадка; печена картопля та авокадо з часником та олією.
.кукурудзяники

День 4: кава з кукурудзяниками; творожні мафіни з шоколадною крихтою; банан і авокадо на вечерю.
.
.
.
.
.
.
.сербський кох

День 5: кукурудзяні пластівці з молоком та какао; сербський кох та лавандова кава; марс на підвечірок і йогурт на вечерю
.
.
.
.
.
.творожні мафіни

День 6: кава з творожними мафінами з сушеною папайєю; макарони, смажене на помідорі яйце та тушковані овочі; гарячий шоколад з шоколадом звичайним; йогурт; овочевий салат та начасничений тост.
.
.
.
.
.чечевиця з овочами

День 7: шоколад; кава і сир камемберт; йогурт, гарбузяний солодкий хліб і чай з мяти; чечевиця з тушкованими овочами
.
.
.
.
.солодкий гарбузяний хліб

День 8: йогурт, кава та гарбузяний солодкий хлібчик; кава; гарячий шоколад і знову гарбузяний хлібчик; горіхи; чечевиця з овочами і грейпфрут
.
.
.
.
.торгоня

День 9: кава з банановими вафлями; таргоня з авокадо; яблуко; борщик.
.
.
.
.
День 10: я не записала, а тепер не пам’ятаю вже:(

Отакий от експеримент – по майже чотирьох місяцях часу майже без м’яса в раціоні харчування я почуваюся добре і ніяких суттєвих змін до і після на бачу. Є, правда, певні нюансики, як от згіршився стан шкіри та волосся, але не впевнена, що то від браку м’яса, можливо, в знаки дається щитовидка. Як буду знати точно (після того, як побалакаю з ендокринологом та поздаю всі аналізи крові), знатиму точніше і вам теж розкажу.
Чи жалкую – ні, зовсім. Мені так добре, без м’яса, і якщо тваринні білки не будуть конче необхідними мені за станом здоров’я(є такий варіант, вичитала, що якимось боком впливає на рівень гормонів чи як), то я таки стала ВЕГЕТАРІАНКОЮ:)))

П.с.: мушу ще написати, що зараз вже не маю тої “нелюбові” до м’яса, навіть можу його їсти і навіть більш-менш смачним мені видається, але вже не хочу. Привикла чи як…. під тиском інформації з нету про тіж гормони от кілька днів старалася їсти по кусочку м’яса щодня, але кайфу з того мало, потім відчуття, що те м’ясо все в горлі стоїть. Тому таки не їстиму, от;)

11 thoughts on “Про безм’ясовий експеримент:)

    • vaenn 05.07.2016 / 19:38

      фотки хороші ) ти – молодець, і в тебе прикольне меню )

      ми влітку також майже не їмо м’яса, але лише за умови регулярного поїдання морської риби – чесною вегетаріанкою, на відміну від чоловіка, що має таку схильність, я ніколи не стану. а так ми їмо дуже багато овочів в різних видах, багацько різного роду сирів, і пасту-пасту-пасту (крупи – то більше для зими)

      Вподобано 1 особа

      • Юлька 05.07.2016 / 20:31

        а ми картопляно мясне сімейство, в основному, ну і макарони, куди ж без них))) я тепер більше на молочку перейшла, ті ж сири та бобові, щоб була заміна тваринному білку, і ще би овочів побільше то взагалі було би майже ідеально
        за фотки що файні – приємно;)))

        Подобається

  1. Valieyka's book blog 05.07.2016 / 21:44

    О, це цікавий досвід! Люблю такі витривалі експерименти!Особливо,коли вони вдаються;) Як експериментатор, фотограф і вегетаріанка – ти просто молодчина! Бажаю тобі продовження позитивних змін;)

    Вподобано 1 особа

  2. zymova 06.07.2016 / 01:47

    в нас друг вже роки два як став веганом. це не лише м’ясо, а й будь-що тваринного походження виключається з раціону. і ми трохи підколюємо його час від часу : ) поясню. я не проти вегетаріанства чи інших видів відмови з етичних причин. тобто якщо тваринок шкода. але коли починаються проповіді про шкідливість для здоров’я чи як варіант схуднення то це смішно для мене. більшості стає насправді лише гірше. а щоб не стало зовсім погано то це займає дуже великих коштів щоб замінити усі ті елементи повноцінно замінниками. великій частині людей просто не можна за станом здоров’я, бо починаються проблеми. інший друг так себе трошки довів до доволі важкого стану, і повернувся до м’яса. тому про корисність фізіологічну дуже спірно.
    але якщо так легше морально, то чому б ні. аби не собі на шкоду. та й в тебе полегшений варіант, то думаю навряд якось має впливати. хоча про шкіру і волосся — це часта проблема після відмови від червоного м’яса.

    Вподобано 1 особа

    • Юлька 06.07.2016 / 11:34

      от бач, я ніде не зустрічала цієї інформації про взяємозвязок між станом шкіри і волосся з мясом, хоча, я не зовсім впевнена, бо не можу пригадати, чи ці проблеми почалися до чи вже після відмови від мяса. але мені стало комфортніше без мяса (тваринок таки шкода), хоча відмовитися від сиру, молока, йогуртів я точно не готова… але от якщо треба буде їсти мясо для здоровя, то буду їсти як би тих тварин шкода не було. отака я безпринципова:)))

      Подобається

      • zymova 06.07.2016 / 21:30

        я думаю, якщо не зовсім все аж так серйозно і можна замінити іншими продуктами та вітамінами, то все буде добре.

        Вподобано 1 особа

  3. kitVchobotyakh 21.07.2016 / 16:18

    почитала твій раціон – та ти ж нічого майже не їси! 🙂
    якщо порівняти, що їм я, то я просто слон, а ти Дюймовочка! а вага моя ті ж самі 50 кг!!! кароч я вражена, як ти ще дихаєш 🙂
    а про вегетаріанство – в мене якось немає своєї думки з цього приводу – якщо тобі класно і без впливу на здоров’я, то чому б й ні 🙂

    Вподобано 1 особа

    • Юлька 24.07.2016 / 22:29

      та от якось так виходить в мене… а до мяса прийшлося вернутися, мінімально до вересня поки що, а там буду ще з лікарем радитися(

      Подобається

Залишити коментар